Курортът Нареченски бани е уникален с възможностите си по отношение на лечението, профилактиката и рехабилитацията на редица социално значими заболявания като: Посттравматичното стресово разстройство, Паническото разстройство, заболявания на централната нервна система, на сърдечно-съдовата система и на болестите на жлезите с вътрешна секреция, най-вече Диабет. Намира се в ниските Родопи, на 674 м надморска височина, в долината на река Чая. Отстои на 45-км от гр.Пловдив, разположен на централния път Пловдив, Пампорово, Смолян.

Климатът му е преходно континентален, на който са присъщи хладно лято и мека зима, със средно годишна температура 9,5 0 С.

Отношение към климата има река Чая, както и богато озеленените планински височини, спускащи се до него. В района няма промишлени предприятия, въздухът е кристално чист, има планински бриз, което е благоприятно от гледна точка на биоенергетичното влияние върху здравето на лекуващите се.

Местонахождението на курорта го прави добра отправна точка към много исторически и природни забележителности в този край на Родопите – Асенова крепост, Бачковски манастир, Кръстова гора, курорта Пампорово, местностите – Чудни мостове и Хайдушки поляни.

В района съществуват добри условия за провеждане на теренкури, екскурзии, лов и риболов, подходящ е за посещение през всички сезони на годината.